Architecture in WOOD - A World History / Will Pryce דעות קדומות. פרידריך אוגוסט השני "החזק" שחי בין השנים 1670-1733, תבע משפט היסטורי, טעון בדעה קדומה. "מצאתי את סקסוניה קטנה ובנויה עץ. עזבתי אותה גדולה, מרשימה ובנויה מאבן" הוא אמר. עבורו היה מובן מאליו, שבנייני אבן הם איכותיים ומרשימים יותר מבנייני עץ.
בשנת 1876, פרסם היסטוריון האמנות הבריטי James Fergusson כתבת ביקורת על בנייני המנזרים בבורמה, הבנויים עץ. "בבנייני המנזרים, נעדרת תחושת היציבות והקיימות, מרכיבים חשובים ביותר לביטוי האדריכלי האמיתי" הוא כתב במאמר. לו ביקר פרגוסון באחד מבנייני המנזרים בעת רעידת אדמה, כנראה היה מעריך מאד את יציבותם, הרבה מעבר לבנייני האבן באותה סיטואציה. חופשי התנועה של מחברי העץ, מאפשרים למבנה לנוע ולא להישבר. פרגוסון התמקד בעיקר במראה היציב של בנייני האבן, ולא הבין מהי יציבות אדריכלית אמיתית בארצות בהן האדמה רועדת לעיתים תכופות.
Castellan הסייר הצרפתי הציג בשנת 1811 גישה דומה של התייחסות למראה ולא לקונסטרוקציה, בעת ביקורו באזור מיצר הבוספורוס בטורקיה ובהתייחסו לבנייני ה-Yali ששימשו כבתי נופש למשפחות העשירות שהצליחו להשיג רצועת קרקע על קו המים. "הארמונות המטורפים האלה עם התכנון המאוורר שלהם, מזכירים לי טירות נייר הנבנות על ידי ילדים" הוא כתב. "אין להם כוח קונסטרוקטיבי". במשך כ-500 שנים מאז בנייתם, הוכיחו בנייני Yali את עמידותם בחום ובקור, גשמים ורוחות. אלא שהם נראו חלשים בהשוואה לבנייני האבן בתקופתם.
אוגוסט החזק, פרגוסון וקסטלאן שגו, מאחר שבתקופתם, נחשבו בנייני האבן איתנים הרבה יותר מכל טכנולוגיות הבניה האחרות. זה כוחה של אמונה תפלה נפוצה, והאמת, שהיא עדיין איתנו. מהדורת 1933 של הספר "The History of Russian Architecture" למשל, הציגה בעמוד השער שלו בניין עץ מרשים. בכל תוכן הספר, לא מוזכרת בניה בעץ, אלא בנספח של כ-20 עמוד המבקר את הבניה בעץ ומציין שאין לעץ תכונות של יציבות וקיימות כנדרש מחומר בניין טוב. הוא פשוט עוד חומר קיים.
מאות שנים של בניה בעץ
וויל פרייס, מנתץ את הדעות הקדומות לגבי בניה בעץ. באוסף מרשים ביותר של בנייני עץ מכל היבשות, הוא מציג את תפארת הבניה בעץ, החל מהמאה ה-15 ועד תחילתה של המאה ה-21. פרייס אינו מסתפק בבתים עם חיפויים, פתחים או גגות עץ. הוא מציג בספר אך ורק בניינים שהקונסטרוקציה שלהם עשויה עץ. בתים ששרדו מאות שנים, שריפות, מלחמות, שטפונות, סופות, חמסינים, מונסונים, רעידות אדמה ועוד פגעי טבע ואדם. הם חושפים את הקורא לאווירה המיוחדת האופפת את עיצוב הבניינים ותרבות הבניה בעץ, שהתפתחה במשך מאות שנות תכנון ובניה המתחשבת באילוצי הסביבה. לצד התיאורים המפורטים של המבנים וההיסטוריה שלהם, הספר כולל צילומים עוצרי נשימה של הבניינים וסביבתם, שפע צילומי קלוז-אפ של פרטי בנין ועוד. חגיגה מרגשת לכל מי שאוהב אדריכלות, תרבות בנייה ועץ.
|